Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği yönetim kurulu toplantısında yine ihracatçıyı çok yakından ilgilendiren bir konuyu gündeme aldı. Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk Müşaviri Av. Handan Özcebe yönetim kuruluna yaptığı bilgilendirmede, yüzlerce sanayiciye tercihli menşei beyanlarının devre dışı bırakılıp ek tahakkuk çıkarılacağı yönünde tebligat gönderildiğini söyledi.
Yıllardır ihracatçılar başta olmak üzere sanayicilerin resmî kurumlarla olan ilişkilerinde kendilerine haksız rekabet yaratacak her türlü inceleme ve soruşturma konusunda çalışma yapan ve ilgilileri bilgilendiren URTEB bu yöndeki çalışmalarını sürdürüyor.
Bu kapsamda Genel Başkan Ahmet Özenalp yönetiminde ikinci kez toplanan URTEB Yönetim Kurulu, ihracat yapan firmaları yakından ilgilendiren bir konuyu gündeme aldı.
Yönetim Kurulu Toplantısında üyeleri bilgilendiren Özenalp konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı;
“ Ticaret Bakanlığımız Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’ndan alınan 21.03.2022 tarih ve 73005649 sayılı yazıda, Bakanlık Makamının 26.10.2021 günlü 68497945 sayılı Onayı kapsamında, Müdürlüğümüzce tescilli Uluslararası Anlaşma Kodu MY (Malezya) seçilerek vergi avantajı sağlanan ancak doğrudan nakliyat kuralına uymayan ithalat işlemlerinin incelenmesi sonucunda; Ticaret Başmüfettişi tarafından düzenlenen 18.03.2022 günlü 102-B/02 sayılı Cevaplı Rapor ve eki Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Yönetmeliğinin 45 ve 50’nci maddeleri gereğince işlem yapılmak üzere gönderildiği bildirilmiştir.
Bunun üzerine Gemlik Gümrük Müdürlüğü tarafından tebligatlar firmalara gönderilmeye başlanmıştır.”
EK TAHAKKUK ÇIKARILACAK
Verilen bilgiler ışığında, doğrudan nakliyat kuralının ihlal edildiğinden bahisle verilen süre sonunda tercihli menşei beyanlarının devre dışı bırakılıp ek tahakkuk çıkarılacağını da öğrendiklerini kaydeden Özenalp, daha detaylı incelemenin URTEB Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk Müşaviri Av. Handan Özcebe tarafından yapıldığını söyledi.
URTEB Yönetim Kurulunu bilgilendiren Av. Özcebe ise binlerce firmaya çıkarılan tebligatın nedenini şöyle açıkladı;
“Yükleme limanı MALEZYA olmakla beraber nakliye firması tarafından AKTARMA limanı kullanıldığı; konşimento üzerinde transit geldiği limanın gösterilmediği gerekçesi ile muhtelif firmalara ait binlerce beyanname için MÜFETTİŞ RAPORU düzenlendiğini belirledik.
İlgili firmalara 30 günlük ek süre de eksik evrakın tamamlanması için bildirim yapıldığı bunun sonunda tercihli rejim farkı ve İGV alınması için, Gümrük idaresince firmalara ek tahakkuk düzenleneceği bildirilmiştir”
URTEB YÖNETİMİNDE KİMLER VAR?
URTEB Yönetim Kurulu alanlarında uzman Doç. Dr. Derya Hekim (dış ticaret), Doç. Dr. Filiz Eryılmaz (finans), Enes Uçak (sosyal bilimler), Ahmet Özenalp (gümrük müşaviri), Av. Handan Özcebe (hukuk müşaviri)’den oluşuyor.
Okuyucuya not;
Haberimizdeki konuyla ilgili daha detaylı bilgiyi, Özcebe Hukuk Bürosu‘ndan edinebilirsiniz.
TEL: 0532 285 44 83 / (0224) 273 25 98
Rekabet.net