Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği (URTEB) olarak, kazanç paylaşma amacı dışında ve kanunlarla yasaklanmamış olmak koşulu ile otomotiv, tekstil, makine, kimya, elektrik, metal, mühendislik, gıda, iletişim, tanıtım, turizm, tıp, ulaşım, inşaat, temel bilimler, iç ve dış ticaret, finans gibi ticaret ve sanayinin bilimsel ve teknolojik temellerini oluşturmak, her türlü teşebbüsler arasındaki rekabetin korunmasını ve haksız rekabetin önlenmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Bu amacın URTEB’ in milli bir görevi olduğuna inanıyoruz. URTEB’ i öncelikle Bursa’da, daha sonra da tüm Türkiye’de rekabet konusunda kamu yararına çalışan güvenilir bir sivil toplum örgütü haline getireceğiz. Bunu başarmak için önce Türkiye’nin önde gelen birkaç ilinden başlayarak yurt genelinde teşkilatlanmasını düşünüyoruz.
URTEB’ in ülkemizde yeterli sayılabilecek düzeyde tanıtımı henüz söz konusu değil. Daha verimli hale getirmek ve çalışmalarına daha aktif şekilde yön vermek planlı çalışmalar ile mümkün. Haksız rekabetle mücadele etmek isteyen kişi ve kuruluşların birliğimize üye olarak destek vermeleri mümkündür. Bu destek, URTEB’ in tüm ülkemizde ve uluslararası rekabet mücadelesinde gerçek anlamda rol almasını sağlayacaktır.
Yeni dönemde, rekabet kavramını yaşatmak ve haksız rekabeti önlemek adına iş dünyasını bilgilendirici panel ve konferanslar ile akademik düzeyde toplantılar yapılacaktır. Gerek üniversitelerimiz gerekse de özel sektörle işbirliklerimiz artarak sürecek. URTEB’ in çalışmaları ve sorunlara getirdiği çözümler hakkında kamuoyunu aydınlatmaya devam edeceğiz. İş dünyasının sesi olan sivil toplum örgütleriyle ortak çalışmalar yapılacaktır.
Sanayicilerimiz, ticaret şirketleri ve menkul kıymet sahiplerine yönelik eğitim programları geliştirerek, rekabet konusunda kamuoyunu bilgilendirmek en önemli amacımızdır. Aynı zamanda URTEB bünyesinde kurduğumuz hukukçularımızdan oluşan özel danışmanlık masası ile URTEB olarak serbest piyasa ekonomisi dinamikleri içerisinde toplumun rekabet dünyasındaki sesi olmaya devam edeceğiz.
Bu dönemde en önemli hedeflerimizden biri de üniversitelerde mutlaka ‘Rekabet Kulüpleri’nin kurulması olacaktır. Rekabet algısının ve kültürünün geliştirilmesi için akademik çalışmalar yapan yüksek lisans ve doktora öğrencilerine maddi ve manevi destek olacağız. Bu nedenle Uludağ Üniversitesi ile birlikte hazırladığımız protokol yakında yürürlüğe girecektir. Şüphesiz uluslararası rekabet deyince aklımıza hemen uluslararası ticaret gelmektedir. Bu konudaki düzenlemeler sanayicilerimiz başta olmak üzere ithalat ve ihracatçımıza eğitimlerle anlatılacaktır.
URTEB Genel Başkanı