Yeni Gümrük Kanunu taslağını, sanayicilerimiz, dış ticaret erbabımız ve gümrük müşavirlerimiz açısından neler getiriyor inceledik.
Taslak için genel olarak, gümrük idaresi ile ilgili kişilerin lehine olan düzenlemeleri içermektedir, denilebilir. Yeni Gümrük Kanunu taslağı 228 maddeden oluşmaktadır. Taslak içinde yeni düzenlemelerin, yeni kavramların, tanımların, AB mevzuatında bulunan ancak henüz bizim yasamızda bulunmayan bazı yeni düzenlemeleri de getirdiğini görüyoruz.
Ancak taslakta bazı düzenlemelerin sadece belirli büyüklüğe ulaşmış firmalara dönük yapılmış olduğunu görüyorum. İthal edilen eşyaya ait gümrük vergilerine belli süre ödeyebilme imkanı verilmesi dahil bazı imkanların yetkilendirilmiş yükümlü statüsüalmamış/alamamış firmalardan esirgenmesi, Anayasamızın eşitlik prensibine aykırıdır. Yapılması gereken sanayici ihracatçı firmalardan mali yeterliliğe sahip, üretici tüm firmalara bu hakkın verilmesidir.
Değerli okuyucular, taslağın tamamını sizler için inceledik, irdeledik. Bu maddeler içinde yaklaşık 15 maddenin mutlaka yeniden düzenlenmesi veya yeniden yazılması ya da tamamıyla kaldırılması gerektiğine inanıyoruz. Bunların sonucunda taslak kanunlaştığında Dış Ticaret yapan tüm kesimlerimiz maksimum faydayı edinecektir.
Örneğin; tasarının D.İ.R. ile ilgili maddelerinde getirilmek istenen geriye doğru izin düzenleme ile ilgili hükümler net anlaşılamamıştır. Bu haliyle geriye doğru izin maddeleri ciddi suiistimallere yol açabilecektir. (Taslak GK 156. madde) Madde metninin ya yeniden yazılması veya çıkarılması düşünülmelidir.
Bu hafta, her gün bir veya birkaç maddeyi inceleyerek, sizleri yeni taslak hakkında fikir sahibi yapmaya çalışacağız. Yarın başka maddelerle www.rekabet.net’te tekrar buluşmak dileğiyle, hoşça kalın…
AHMET ÖZENALP
Bursa OSB (Organize Sanayi Bölgesi) Denetim Kurulu Üyesi
URTEB (Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği) Genel Başkanı