Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği, gençleri çok yakından ilgilendiren bir istihdam projesini daha açıklamaya hazırlıyor. “Eğitimden İstihdama” projesinin detaylarını açıklayan URTEB Genel Başkanı / BGM A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özenalp, “Projemizin detaylarını yönetim kurulu üyelerimizle konuştuk. Son şeklini vermek üzereyiz. Projeyle üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan ve sektörde henüz görev alacak deneyimsiz kişilerin, mesleğe donanımlı bir şekilde başlamalarını amaçlıyoruz” dedi.
Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği (URTEB) Yönetim Kurulu toplantısı, birlik Başkanı Ahmet Özenalp öncülüğünde gerçekleşti.
URTEB’in yeni yıl projelerinin değerlendirildiği toplantıda, özellikle üniversite öğrencilerine dönük yapılacak faaliyetler üzerinde duruldu. Toplantıda, üniversitelerde daha etkin bir şekilde hareket edilerek, öğrencilerin de bu projelere katılması yönünde karar alındı.
Toplantıya katılan URTEB Hukuk Müşavirleri, Av. Bengisu Coşkuner Özcebe ve Av. Gün Yasa Özcebe ve stajyer avukat Aybüke Maltepe alınan kararları yönetim kurulu üyeleriyle birlikte değerlendirdi.
“EĞİTİMDEN İSTHDAMA”
12 Mart 2002’de rekabet ve teknoloji üzerine çalışmalar yapmak üzere Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan URTEB, bugüne kadar yapmış olduğu faaliyetlerle gençlerin önünü açmasına fırsat yarattı.
Bu kapsamda çok sayıda seminer, eğitim, yurt içi ve yurt dışı geziler, staj fırsatları, sanayicilerle buluşma ve fabrika ziyaretleri gibi etkinlik ile mentörlük çalışmaları düzenleyen URTEB, yeni çalışması “Eğitimden İstihdama” projesiyle, yine birçok gencin geleceğine ışık tutmaya hazırlanıyor.
ÖZENALP; HEDEFİMİZ, “DONANIMLI MEZUN GENÇLER”
Projenin ayrıntılarını anlatan URTEB Genel Başkanı/ Bursa Gümrük Müşavirliği A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özenalp; firmamıza personel alımı yaparken yüzlerce müracaatın içinde aradığımız kriterlere uygun çok az aday vardı. Projemizin doğuşunun hikayesi burada başladı” ifadelerini kullandı.
Özenalp konuşmasına şöyle devam etti; “Neden bizim gibi binlerce gümrük müşavirliği firması, aradığı vasıflara uygun yeni mezun genç bulamıyor? diye incelediğimde ithalat, ihracat, gümrük ve dış ticaret konularında eğitim veren onlarca meslek liseleri ve üniversitenin müfredatlarının eksik olduğunu gördük.”
Dış ticaret ve gümrük müşavirliği firmalarında çalışanların özellikle bazı programları bilmesi gerektiğine dikkat çeken Özenalp; “Bizim sektörümüzde çok gelişmiş yazılım programları kullanılıyor. Dolayısıyla iş ilanlarında özellikle bu programları kullanmayı bilen adaylar tercih ediliyor. Okullarda bu şekilde eğitim verilmezse, gençler nasıl iş bulacak? Sonuç olarak biz, ilgili programların, gümrük sistemlerinin bu bölümlerde zorunlu ya da seçmeli ders olarak verilmesi gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
İŞ BULMA SÜRESİ UZUYOR
Üniversitelerde daha çok teorik bilgilerin aktarıldığına dikkat çeken Özenalp, uygulama alanında yeterli donanım olmadan mezun olunduğunda hem iş bulma süresi uzuyor hem de firmalar kişilere uzun soluklu bir eğitim vermek zorunda kalıyor. Her iki taraf içinde yorucu olan bu süreci daha üniversite sıralarında çözüme kavuşturmak istiyoruz.” Dedi.
ÜNİVERSİTELERLE GÖRÜŞECEĞİZ
URTEB Genel Merkezi’nin Bursa’da olduğu için öncelikle çalışma alanlarının Bursa olacağını aktaran Özenalp, zamanla uygulamayı ülke geneline yaymayı hedeflediklerini kaydetti. Aynı zamanda projeyi ülkemizde yer alan Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir ve Mersin Gümrük Müşavirleri Dernekleri’nin yönetimiyle paylaşıp desteklerini alacaklarını kaydeden Özenalp, proje üzerinde çalışmaların sürdüğünü detayları kısa zamanda kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. Her yıl binlerce yeni genç istihdamın bu yolla mümkün olduğunu ifade eden Özenalp, konuyu Ticaret Bakanı ve YÖK ‘e de ulaştıracaklarını belirtti.