Salı , 3 Aralık 2024
Anasayfa / Etkinliklerimiz / Sanayi Gazetesi Röportajı

Sanayi Gazetesi Röportajı

Kurum: Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği (URTEB)

Yetkili: URTEB Genel Başkanı Ahmet Özenalp

Kuruluş tarihi: 12 Mart 2002

Üye sayısı: 65

 

URTEB’in misyonu rekabet, vizyonu inovasyon:
SANAYİNİN ÇAKRALARINI AÇIYOR

 

Haksız rekabete karşı mücadele vermek amacıyla kurulan URTEB, sanayicilerin rekabet vizyonunu güçlendiriyor. URTEB Genel Başkanı Ahmet Özenalp, Ar-Ge ve inovasyona önem veren işletmelerin sürdürülebilir rekabet avantajı yakalayabileceklerine dikkat çekiyor.

 

SANAYİCİYE DESTEKLER

Dünyada rekabet alanında kurulan ilk ve tek olma özelliğine sahip URTEB, sürekli gerçekleştirdiği eğitim çalışmaları ile var olan ekonomik sistemde serbest rekabetin korunması ve haksız rekabetin önlenmesi için yoğun çaba gösteriyor. URTEB, tekstil, otomotiv ve gıda sektörünün kalbi Bursa’da sanayicilere her türlü desteği sağlayarak, rekabet hukuku alanında en güvenilir adreslerden biri olma konumunu sürdürüyor. Sanayi Gazetesi’ne konuşan URTEB Genel Başkanı Ahmet Özenalp; “Haksız rekabetle mücadele etmek isteyen kişi ve kuruluşlar birliğimize üye olarak destek verebilirler” dedi.

 

REKABETÇİ VİZYON

“URTEB, dünyada rekabet alanında kurulan ilk ve tek birlik olma özelliğine sahiptir. URTEB, içinde bulunduğumuz ekonomik sistemde serbest rekabetin korunması ve haksız rekabetin önlenmesi yönünde çalışmalar yapmaktadır. Bu amaca ulaşmak için, iş dünyasına yönelik eğitim çalışmaları ve sempozyumlar düzenlemektedir. Kurulduğu günden bu güne 152 çalışma grubu toplantısı yapmış ve yüzlerce kişiye haksız rekabet konusunda bilgi vermiş ve bu konuda uzman yetiştirmiştir. Otomotiv, tekstil, makine, kimya, elektrik, metal, mühendislik, gıda, iletişim, tanıtım, turizm, tıp, ulaşım, inşaat, temel bilimler, iç ve dış ticaret, ticaret ve sanayinin bilimsel ve teknolojik temellerini oluşturmak, her türlü teşebbüsler arasındaki haksız rekabetin önlenmesini sağlamayı amaçlamaktadır.”

 

ŞEMSİYE SİGORTA POLİÇESİ

“Milli servet olan bu fabrikaları nasıl güvence altına alabiliriz, sorusu şemsiye sorumluluk sigorta poliçesi üzerinde düşünmemizi, araştırmamızı ve kendi bünyemizde adapte etme konusu üzerinde çalışmalar yapmamızı gerekli kıldı. OSB olarak tüm sanayi tesislerini, her türlü risklere karşı şemsiye sigorta poliçesiyle koruma altına almak için akademik bir toplantı yapmak ve sanayicilerimiz ile OSB yönetimlerini bilgilendirmek istedik. Bu sigorta poliçesi örneği Türkiye’de OSB’de uygulanan ilk poliçe olacak ve bölgemizdeki katılımcılar teminat altına alınacaktır. Bu proje ile 3’üncü şahısların uğrayacağı tüm maddi ve bedeni hasarların teminat kapsamındadır. OSB’de bulunan tüm firmaların birbirlerine vereceği her türlü maddi zararlar güvence altına alınacaktır. Sanayi tesislerimizin her türlü riski, tüm OSB’lerde şemsiye sigorta teminatına alınarak rekabet edilebilirliği sürekli hale getirilmelidir.”

 

AR-GE VE İNOVASYON AVANTAJI

“Günümüzün bu zorlu rekabet ortamında Ar-Ge faaliyetlerinin sürekliliğini sağlayan ve inovasyonlarını hayata geçirebilen işletmeler ancak sürdürülebilir rekabet avantajı yakalayabilir ve bunu koruyabilirler. Ar-Ge ve inovasyonu, zenginlik ve refahın kaynağı, aynı zamanda rekabetçi gücün en önemli bileşeni olarak geniş bir bakış açısıyla değerlendirmeli, ülkemizin Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını itici bir güç olarak nasıl kullanabileceğine dair araştırmalar, karşılaştırmalar, veriler, fikirler, öneriler ve modeller olmalıdır. Sonuç olarak, araştırmalarda elde edilen tüm bulgular ve öneriler doğrultusunda küresel gerçeklere uygun politikalar geliştirmek, projeler planlamak ve eylemleri hayata geçirmek için ‘Ar-Ge ve inovasyon odaklı yeni bir kalkınma modeli’ olmalı. Bu model, pratik önerilerin de temel dayanağını teşkil etmektedir. Sadece sorun tespiti ve öneriler sunmanın yeterli olmadığından hareketle bir stratejik dönüşüm programı, inovasyon modeli, örgütlenme biçimi ve proje yönetim yaklaşımı geliştirilerek somut projelere de yer verilmelidir.”

 

İHRACATA AR-GE VURGUSU

“Ülkemizin ihracatta istediğimiz noktaya gelebilmesinin en önemli sebeplerinden biri şüphesiz Ar-Ge çalışmalarıdır. Ar-Ge laboratuvarlarında bulanacak olan yeni teknolojilerdir, yeni icatlardır. Mesela birkaç yıl önce hepimizin bildiği gibi cep telefonu piyasasına Nokia hâkimdi. Ama bugün Ar-Ge laboratuarlarında geliştirilen bir şeyle I-Phone çıktı ve bütün dünyayı etkisi altına aldı, rekabeti de alt üst etti. Yani böyle bir şeyi bulmanın, yaratmanın yolu Ar-Ge laboratuarlarından geçiyor. Bunun için Ar-Ge paketi çok önem arz ediyor. Ar-Ge çalışması yapanlara bu konuda her türlü desteği vermek zorundayız.

 

TEKSTİL, OTOMOTİV VE GIDA MERKEZİ

“Bursa birçok sanayi ürününün merkezi durumundandır. Otomotiv sektöründe ülkenin Detroit’i gibidir. İki tane otomotiv firması vardır. Buna bağlı olarak mükemmel bir şekilde gelişmiş yan sanayisi vardır. Yeni otomobiller üretebilecek kabiliyet ve harekete de sahiptir. Tekstilin de merkezi Bursa’dır. Gıdanın da merkezi Bursa’dır. Bugün marketlere girdiğinizde her 3 gıdanın 2 tanesi Bursa merkezlidir. Dolayısıyla Bu manada Bursa’nın bu inovasyonla ilgili gelişmelere çok zemin hazırlayacağı düşünüyorum. Dolayısıyla tekstille, otomobille ilgili çalışmalar, otomotiv yedek parçasıyla ilgili çalışmalar yönünden Bursa uygundur. Hatta ülkeden başka hiçbir yerin uygun olmadığı kadar uygun ve çok önemlidir. Tekstil ve otomotivin, gıdanın ve pek çok sektörün Bursa merkezi ve hareket ağıdır.”

 

ÜYELİK AVANTAJLARI

URTEB Genel Başkanı Ahmet Özenalp:

Haksız rekabetle mücadele etmek isteyen kişi ve kuruluşlar birliğimize üye olarak destek verebilirler. Bu destek, URTEB’in ülkemizde ve uluslararası rekabet mücadelesinde gerçek anlamda rol almasını  sağlayacaktır. Sanayici rekabetle ilgili her şeyi bilmelidir. Rekabet Kurumu’nun, iş dünyası üzerinde sıkı bir denetimi var. Kuralları bilmeyen çok korkunç bir bedel öder çünkü Rekabet Kurumu cezaları çok yüksek. Henüz ülkemizde rekabet kültürü gelişmiş değil. İşletmelerimizde bu konuda eğitim almış çalışan olmadığı gibi yönetimlere bilgi verecek, onları yönlendirecek çalışan da yok. Rekabet hukuku alanında yetişmiş insan gücüne ihtiyaç var. Şu an da adres URTEB. Öncelikle dikkat edilecek hususların başında işletmelerin satış fiyatları, iskonto fiyatı, vade gibi satış koşullarını, üretim ve satış miktarı ticari unsurları rakipleri ile anlaşarak belirlemeleri rakipleriyle pazar ya da müşteri paylaşımına gitmeleri gerekmektedir.

 

-*-

 

1: URTEB Genel Başkanı Ahmet Özenalp, Sanayi Gazetesi’ne konuştu, birliğe üye olmanın sanayicilere kazandıracağı avantajlar üzerinde durdu.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir