Perşembe , 5 Aralık 2024
Anasayfa / Manşet / Tülin Tezer ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Özel Programı

Tülin Tezer ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Özel Programı

Seger Korna A.Ş. Genel Müdürü Sayın Tülin Tezer, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde URTEB Rekabet Merkezi’nin konuğu oldu.

Korna üretimi konusunda 30 yıldır Türkiye’de lider olan Seger’in Genel Müdürü Tülin Tezer, Tesla’dan Ford’a dünyanın en önde gelen otomobil markalarına korna üreten sistemin başındaki kadın yönetici. Önünde ‘erkek’ ibaresi olmayan tek ‘Makine mühendisi aranıyor’ ilanına başvurdu, sektöründe fark yarattı.

1989 yılında Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun olan Tezer, işe giriş sürecini şu sözlerle dile getirdi; “Mezun olduktan sonra bir süre iş aradım. Bu dönemde çok zorlandım ama asla pes etmedim. İş ilanlarının çoğunda “erkek makine mühendisi aranıyor” ibaresini gördükçe umutsuzluğa kapıldım. Çünkü Makine Mühendisliği ülkemizde erkek mesleği olarak düşünülüyor. Hatta üniversitedeyken sadece 8 bayan bu bölümde okuyorduk. Mühendislik mesleklerinde, özellikle makine mühendisliğinde yalnızca erkeklerin değil kadınların da yer alması gerektiğinin mücadelesini verdik. O yıllarda iş dünyası kadın makine mühendisi çalıştırmayı bırakın, kadının herhangi bir sektörde çalışma fikrine bile oldukça kapalıydı. Bursa’daki en kurumsal otomotiv şirketlerine yaptığım başvurular bile kadın olduğumdan ötürü hep olumsuz sonuç verdi.” dedi.

“Başarımın sırrı; plan, program ve azim”

Tam ümidini yitirdiği anda ilanın başında “erkek” kelimesi olmayan Seger’in iş ilanını gazete gördüğünü, ilana hemen başvuru yaptığını ve bunun kendisi için yeniden umut olduğunu anlatan Tülin Tezer, “Beni işe aldılar. 10 yıl boyunca Kalite Departmanı’nda çalıştım. Daha sonra bu departmanda edindiğim bilgi ve tecrübeyi, farklı bir alana aktarabilmek için 2000 yılında mühendislik departmanına geçtim. Bu departmanda da Ar-Ge, metot ve proje yönetimi konularında yöneticilik yaptım. 2008 yılında Genel Müdür olarak atandım ve halen bu görevime devam ediyorum.” Diyerek tüm bu başarılarının sırrı olarak planlı, programlı ve azimle çalışmak olduğunu vurguladı.

“Zorluklar fırsat yaratır”

Seger A.Ş., Çin’de kendi alanındaki tek Türk firması. Firmalarında toplamda 200 kişi çalışmakta olup, çalışanlarının %35’i kadın olup, Bursa’da da kadın ağırlıklı bir şirket olarak faaliyet göstermektedir.

“Erkeklerin egemen olduğu bir sektörde, otomobil sektöründe benim karşılaştığım zorluklarla nasıl başa çıktığımı sorarsanız planlı ve azimli çalışmak sayesinde diyebilirim. Çalışanlarımızın çoğu kadın olduğu için firmada çok zorluk yaşamadım. İş hayatındaki kadınların en büyük zorluğu kariyer basamaklarını yükseltmek için erkeklere göre daha fazla çalışmak zorunda kalmasıdır. Zorluklar fırsatlar yaratır.” Dedi.

Kadın ağırlıklı çalışan firmaların müşterilerin gözünde bir prestij oluşturduğunu ve yurtdışı müşterilerinin Türkiye’de kadın ağırlıklı çalışan firmaların yabancı müşterilerimize çok ilginç geldiğini dile getiren Tezer; “O firmayı tanımak ve çalışmak istediklerini yurt dışına gittiğimizde birebir görüşmelerimizde görüyoruz.  Almanya’da kadın çalışan sayısı çok az,  Avrupa’da ise kadın çalışan sayısı daha yeni yeni artış göstermektedir.” Dedi.

“Erkek ve kadının birlikte çalışması güzel bir sinerji yaratıyor”

“Kadınlar iş hayatında daha detaycıdır. Biz kadınlar iş hayatında süreç odaklı, erkekler ise sonuç odaklıdır.  Bu ikisi birbiri ile birleştiğinde firma için güzel bir sinerji oluşuyor. Ayrıca kadınlar duygusaldır erkeklere göre. İnsanlarla iletişim kurmak için dev empati kurmak gerekir. Empati kurarken de duygusal olmak gereklidir. Biz kadınlar bunu başarabiliyoruz.”

Her kadının mutlaka meslek sahibi olması gerektiğini vurgulayan Tezer, “İş hayatında asıl yük kadınların omuzlarında. Erkeğin mesaisi biter, evine gider, istirahat eder. Kadının mesaisi biter, eve gider. Bu defa ev mesaisi başlar. Çocuğu ile ilgilenir. Evi ile ilgilenir. Eşi ile ilgilenir. Ertesi gün için devamlı plan yapmak durumundadır. Ancak tüm bunlar kadının iş hayatında olmasına mani olamaz. Bir kadın hem çalışabilir, hem çocuğuna vakit ayırabilir, hem de evine bakabilir. Kadın iş hayatından kopmamalıdır.” Diyerek kadınların iş hayatında olması gerektiğine dikkat çekti.

Sosyal Sorumluluk’ ta “Seger”

Kadına şiddet konusunda da firma olarak Mor Salkım Derneğiyle bir protokol imzaladıklarını ve çalışan kadınlara hiçbir konuda yalnız olmadıklarını, bu dernekle ilgili bilgilendirmeler yaparak kadınların özel olduklarını ve firma için önemli olduklarını hissettirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Ayrıca Seger A.Ş. olarak personel işe alımlarında kadın ya da erkek olması yani kısaca cinsiyet ayırımı kesinlikle yapılmadığını, buna ek olarak hem kadın hem erkek çalışanlarına, toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında eğitim verdiklerini dile getirdi.

2017 yılında Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD), tarafından verilen İş Yaşamında Başarılı Kadınlar Ödülleri’nde Seger Korna Genel Müdürü olarak yılın başarılı kadın yöneticisi seçildiğini söyledi.

Otomotiv sektöründe de başarılı işlere imza atan kadınların sayısı günden güne artarken, Seger Korna’da kadın çalışanların oranı üretim hattında yüzde 23,  yönetim kademesinde ise yüzde 50 olduğunu, bu yüzden firma olarak çok gurur duyduklarını dile getirdi.

Firma olarak 2017 yılında kadınların yaşamın her alanında var olabilmesine imkan sağlayan tüm girişimlerin içinde olmak için öncelikle Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu’na katıldıklarını daha sonra da kadının güçlendirilmesi prensiplerine (WEPs) imza attıklarını ve böylece Uluslararası Global Compact Platformu’nun bir parçası olduklarını da sözlerine ekledi.

Son olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kendisini genç kadınlarımızla ve geleceğin iş kadınlarıyla bir araya getiren URTEB Rekabet Merkezi’ne teşekkürlerini sunarken, katıldığı için ayrıca çok mutlu olduğunu ifade etti.

Rekabet.Net

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir