Perşembe , 5 Aralık 2024
Anasayfa / Manşet / ÖZENALP, “AB VE ABD YAPTIRIMLARININ TÜRKİYE’YE ETKİSİNİ” ANLATTI

ÖZENALP, “AB VE ABD YAPTIRIMLARININ TÜRKİYE’YE ETKİSİNİ” ANLATTI

URTEB Genel Başkanı/ Bursa Gümrük Müşavirliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özenalp, Bursalı sanayici ve iş insanlarıyla bir araya geldi. Özenalp, düzenlediği seminerde, AB ve ABD yaptırımların ülkemizdeki firmaları da etkilediğine dikkat çekerek, firma temsilcilerine yaptırımlara takılmamanın altın kurallarını anlattı.

ÖZENALP, “AB VE ABD YAPTIRIMLARININ TÜRKİYE’YE ETKİSİNİ” BURSALI SANAYİCİLERE ANLATTI

Özge Comba Alkış (Özel Haber)

Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği (URTEB) Başkanı/ Bursa Gümrük Müşavirliği A.Ş (BGM.A.Ş) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özenalp, BTSO’da “Şirketiniz AB ve ABD yaptırımlarına takılmış olabilir mi? ”isimli seminerde Bursalı sanayiciler, iş insanları, firma sahipleri ve firmaların dış ticaret temsilcileriyle buluştu.

YAPTIRIMLAR TÜRKİYE’Yİ DE İLGİLENDİRİYOR

Seminerde, Avrupa Birliği ve ABD yaptırımlarının sadece Rusya, İran ve Belarus’u ilgilendirmediğine dikkat çeken Özenalp, Türkiye’nin de bu yaptırımlarla karşı karşıya kalma riskinin çok büyük olduğunu söyledi.

Türkiye’nin söz konusu ülkelerle dış ticaretini aktif olarak gerçekleştirdiğine vurgulayan Özenalp, bu noktada firmaları dış ticaret işlemlerinde çok dikkatli olması gerektiği yönünde uyardı.

AB YAPTIRIMLARI NASIL UYGULANIYOR?

Seminerde, yaptırımların kimlere ve nasıl uygulandığı hakkında bilgi veren Özenalp, öncelikle bir AB vatandaşının, bir AB ülkesinde yaptırımları deldiği tespit edilirse, hemen kovuşturma süreçlerinin başlayacağını söyledi.  Ancak yine bir AB vatandaşının yaptırımları deldiği yer AB ülkesi dışındaysa, yine kovuşturmaya tabi olacağını belirten Özenalp konuşmasını şöyle sürdürdü; “Örneğin bir Alman bir Romanya vatandaşı yaptırımları kendi ülkesinde değil bizim ülkemizde ya da bir başka üçüncü ülkede deldiğinde yine soruşturmaya konu olacaktır. AB yetkilileri bu konunun özellikle şirketleri bağladığının altını çiziyor şöyle diyor: Siz Türkiye’deki şirket olarak faaliyetlerinizin yüzde doksan dokuzunu Türkiye’de yapıyorsunuz ama ticaret faaliyetlerinizin yüzde biri Avrupa Birliği’nde… İşte o zaman yaptırımların ihlal edildiği anlamına geliyor.”

SAVAŞ SONRASI YAPTIRIMLAR ARTTI

AB kaynaklarından alınan bilgileri katılımcılarla paylaşan Özenalp, ticari hizmetlerde ihracat yasaklarının savaş öncesine yüzde 16’sına denk geldiğini, bunu yaparken de tarımsal gıda ve ilaçlardan uzak durulduğunu belirtti. Savaşla birlikte Rusya’ya yapılan yaptırımların yüzde 50/54 oranına çıktığı aktaran Özenalp, ihracat yaptırımları içinde özellikle endüstriyel makinelerin altı çizilen konu olduğunu belirtti.

İçinde bulunduğumuz dönemde sadece ülkemizde değil dünyada da çok büyük değişimlerin yaşandığını vurgulayan Özenalp, dış ticaret şartlarının belirleyicisinin hükümetlerin dış ticaret politikaları olduğunu, bu politikalarda kısa sürede alınan kararlarla yapılan değişikliklerin dış ticaret sürecini etkilediğini belirtti.

FİRMALAR YAPTIRIM İHLALLERİNE TAKILMAMAK İÇİN NE YAPMALI?

Firmaların AB ve ABD tarafından uygulanan yaptırımlara takılmaması için önemli bilgiler veren Özenalp şöyle konuştu; “hassas bir nihai kullanıcı, hassas bir ürün grubu, hizmet grubu olursanız ya da sizin ürününüzün son kullanıcı nihai kullanıcının üzerinden başka bir ülkeye gittiğini görecek veya hissedecek olursanız dikkatli olmanız gerekiyor. Bundan sonra yapacağınız her sözleşmek için, her yeni müşteri için çok detaylı bir araştırmaya tabi olursunuz. Özellikle çok uluslu şirketler, ihracat kontrollerini çok ciddiye alırlar. Yani yaptırımları bir kenara koyacak olursak, Rusya ve Belarus aracılığıyla yapılacak olan ihracatlara daha da dikkat etmemiz gerekiyor”.

GÜMRÜKLER VE YAPTIRIMLAR

Konuşmasında gümrüklerin yaptırımların hemen ön safhasında olduğunun altını çizen Özenalp, “Gümrükler ilk savunma hattıdır. İhracat söz konusu olduğunda da son savunma hattıdır. Dolayısıyla sürekli kontrol edilmesi gerekmektedir ve onaylanması gereken bin kadar gümrük tedbiri bulunmaktadır.” Dedi.  Sunumunu AB, ABD, İran ve Rusya yaptırımlardan örneklerle sürdüren Özenalp, çift kullanımlı ürünlerde hem sivil hem de askeri kullanım söz konusu olduğu için bu ürünlerin ihraç edilmesinde bir lisansın olması gerektiğini belirtti. Bu ihracat sürecinde yaptırımları delen taraf olunduğunda hem bütün yatırımların hem de tüm iş bağlantılarının olumsuz yönden etkileneceğini söyleyen Özenalp, “ Söz konusu ürünler, yazılım, teknoloji, somut olmayan şeyler de olabilir.” Dedi.

ÜÇÜNCÜ ÜLKERLERDE DURUM NE?

Yaptırımlarla ilgili üçüncü ülkelerin durumundan da bahseden Özenalp, “üçüncü ülke toprakları kullanılarak yaptırımların etrafından dolanmak söz konusu olabiliyor. Yani üçgen bir operasyon. Avrupa Birliği Federasyonu ve 3. Ülke. Bazı ülke senaryoları bize gösteriyor ki, on civarına ülke ihracatını bu şekilde gerçekleştiriyor” dedi.

Ticaret Uyum Planı Nedir?

Sunumunda AB ülkeleri arasında da farklılıkların olabileceğini kaydeden Özenalp, bu noktada Ticaret Uyum Planına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Özenalp, Bu planın içerisinde, eğitim, sınıflandırma, lisanslama ve taramanın olduğunu, bu maddelere uyumlu bir şekilde çalışılmadığında firmaların karışılacakları risklerin artacağını altını çizdi.

ÖZENALP HANGİ KAYNAKLARDAN YARARLANDI?

Sunumunu hazırlarken gerçek kişilerden yararlandığı belirten Özenalp’in kaynak listesi ise şöyle;

AB yaptırımlar Temsilcisi David O’sullivan, Avrupa Komisyonu Sermaye Piyasaları Genel Müdürlüğü’nden Alina Nedea, AB Hukuk Müşavirlerinden Avukat Pia Höring, İrlanda Ticaret Bakanlığı’ndan Pierre Borie ve Cristopher Flood, Hollanda Gümrük İdaresi’nden Pierre Borie ve Corina Bottema.

Ayrıca bu konuda Özenalp, AB konseyinin yayımladığı   tüm yönetmelik ve yaptırım kararlarından da örnekler verdi.

BOSB BÖLGE MÜDÜRÜ YILDIRIM’DAN PLAKET

Toplantının sonunda Bursa Organize Sanayi Bölge Müdürü Osman Yıldırım, sunumundan ve yapmış olduğu çalışmalardan dolayı Özenalp’e plaket takdim etti. Katılımcıların toplu fotoğraf çekimiyle seminer son buldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir