Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay:
* Tüketici ve satıcının yüz yüze gelmediği e-ticarette tüketicilerin korunmasına yönelik yeni mevzuat ve düzenlemelere ihtiyaç duyulmakta
* Rekabet Kurumu aldığı karar ve modern mevzuatıyla sektördeki oyunculara rehberlik ediyor. Aynı zamanda da tüketici refahına katkı sunuyor.
* Uluslararası ticaret yarışında rakipleriyle yarışabilen firmalar oluşması için piyasalarda rekabet ortamının korunması zorunludur.
Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak:
* Dünyadaki gelişmeleri sadece yakından takip etmekle kalmıyor, bu alandaki tecrübelerimizi ülkemiz gerçeklerine uygun olarak karar ve uygulamalarımıza aktarmaya gayret ediyoruz.
* İnternet devlerinin sömürücü davranışlarına karşı çözüm arayışı tüm dünyada devam ediyor. Bu süreç ilerledikçe aldığımız kararların bir öncü olup olmadığını göreceğiz.
* Netice ne olursa olsun, rekabet hukuku ve politikası bugün de, yarın da dönüşen piyasalara adapte olmakta, daha da önemlisi bu dönüşümü öngörmekte ve şekillendirmektedir.
* Bugün piyasalarda konsolidasyon artarken, şirketler daha fazla kazanmakta ve bu kazancını topluma geri dönecek şekilde yatırıma yönlendirip yönlendirmedikleri konusunda şüphe oluşmaktadır.
Rekabet Kurumunun 22 yıldan bu yana geleneksel olarak düzenlediği Rekabet Hukukunda Güncel Gelişmeler Sempozyumunda bu yıl “E- Ticarette Rekabet ve Regülasyon” konusu tüm yönleriyle ele alındı.
İstanbul Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen sempozyuma Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Recep Güloğlu’nun yanı sıra Rekabet Kurulu üyeleri, Kurum çalışanları ile yurtiçi ve yurt dışından konuklar katıldı.
İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Recep Güloğlu’nun kısa selamlama konuşmasının ardından kürsüye gelen Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, internetten alışveriş yapanların sayısının her geçen gün arttığına işaret ederek, e-ticaretin getirdiği aracısızlaşma eğiliminin sağlayıcılara yeni iş modelleri kullanma şansı sunduğunu söyledi.
Son 5 yılda ülkemizde e-ticaret hacminin Türk lirası bazında yılda ortalama %32 arttığını, 2017 yılında bu rakamın 42.2 milyar olarak gerçekleştiğini vurgu yapan Turagay, tüm bu olumlu gelişmelerin yanında dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu da dikkat çekti.
Tüketici ve satıcının yüz yüze gelmediği e-ticaret sürecinde tüketicilerin korunmasına yönelik yeni mevzuat ve uygulamalara ihtiyaç duyulduğunu belirten Turagay, bu noktada Rekabet Kurumunun aldığı karar ve modern uygulamalarıyla e-ticaretin ülkemizde sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve tüketicilerin fayda sağlamasına önemli katkılar sunduğunun altını çizdi.
Turagay, vatandaşların teknolojinin getirdiği refahtan hak ettiği payı alabilmesi ve ülke içi rekabetle yüzleşerek güçlenen ve uluslararası ticaret yarışında rakipleriyle yarışabilen firmalar oluşması için piyasalarda rekabet ortamının korunmasının zorunluluk olduğunu sözlerine ekledi.
Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak ise konuşmasında, e-ticaretin hem ekonomik hem de gündelik hayat içinde edindiği rolünü doğru kavramak ve buna uygun stratejiler geliştirmek gerektiğini söyledi.
E-ticaretin özellikle son on yıllık dönemde dünyada ve ülkemizde yaygınlaştığını belirten Torlak, şirketler, tüketiciler ve kurumların, hem küresel hem de yerel ölçekte türbülanslı zamanlardan geçtiğine işaret etti. Fırsatların ve risklerin bir arada olduğu bu gibi hallerde, verilmesi gereken ilk tepkinin, ürkek davranmak ve sadece risklere odaklanmak olmaması gerektiğini vurgulayan Başkan Torlak, “e-ticaretin ve beraberinde getirdiği platformlar, pazar yerleri gibi iş modellerinin yaratacağı ekonomik etkinin ve dinamikliğin, ülke ekonomimiz ve tüketicilerimiz için önemli olduğunu ve bu alandaki kazanımları sonuna kadar zorlamamız gerektiğini düşünüyorum. Elbette bu kazanımlarda ısrar ederken aynı ölçüde tüketici refahından, etkin işleyen piyasalardan yana olduğumuzu da unutmamamız gerektiğini de ifade etmeliyim.” diye konuştu.
Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz
“Dünyada neler yapılıyor” diye bakıldığında henüz bir konsensüs ya da tek tip çözümden bahsetmenin zor gözüktüğünü belirten Ömer Torlak, Rekabet Kurumu olarak dünyadaki gelişmeleri sadece yakından takip etmekle kalmadıklarını, bu alandaki tecrübeleri ülkemiz gerçeklerine uygun biçimde karar ve uygulamalara aktarma gayreti içinde olduklarını bildirdi.
Torlak, Yemeksepeti ve Booking kararlarımızla sağlayıcılara en çok kayrılan müşteri şartı koşulmasının ilgili piyasalarda rekabet açısından nasıl sonuçlar doğuracağını detaylıca değerlendirdik. Jotun ve Bosch kararlarımızla internet satışlarının kısıtlanmasına ve Sony kararımız ile de e-ticarette dikey fiyat tespitine ilişkin yaklaşımımızı ortaya koyduk. Sahibinden adlı platforma hakkındaki soruşturmamız sonucunda çok taraflı pazarlarda hakim durumdaki teşebbüslerin aşırı fiyatlama davranışına yönelik önemli bir karar aldık. İnternet devlerinin sömürücü davranışlarına karşı çözüm arayışı tüm dünyada devam ediyor. Bu süreç ilerledikçe bu kararımızın bir öncü olup olmadığını göreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
Torlak, “ netice ne olursa olsun, rekabet hukuku ve politikası bugün de, yarın da dönüşen piyasalara adapte olmakta, daha da önemlisi bu dönüşümü öngörmekte ve şekillendirmektedir” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. İki oturumda gerçekleştirilen panelin öğleden önceki oturumuna Rekabet Kurumu Başkan Yardımcısı Abdülgani Güngördü moderatörlük yaptı. Bu bölümde Niamh Dunne (London School of Economics), Antonia Capobianco (OECD Rekabet Bölümü Başkan Vekili, Recep Gündüz ( Rekabet Kurumu Dış İlişkiler, Eğitim ve Rekabet Savunuculuğu Dairesi Başkanı) ile Nevzat Aydın ( Yemek Sepeti CEO) konuşmacı olarak katıldı.
Öğleden sonraki oturuma ise İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Paslı başkanlık yaptı. Bu bölümde ise, Serkan Sevim (TÜSİAD Dijital Dönüşüm Yuvarlak Masa Eş Başkanı), Fahrettin Oylum (MÜSİAD Bilişim Sektör Kurulu Başkanı), Fevzi Güngör (TOBB E-Ticaret Sektör Meclisi Başkan Yardımcısı), Adem Başar (Ticaret Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı) konuşmacı olarak katıldı.
Sempozyum dilek, temenniler ve plaket takdimiyle sona erdi.