Perşembe , 28 Mart 2024
Anasayfa / Manşet / N. Coşkun İrfan ile Mentörlük Buluşması

N. Coşkun İrfan ile Mentörlük Buluşması

Geçtiğimiz hafta Bursa Uludağ Üniversite’sinde resmen açılışı gerçekleştirilen URTEB Rekabet Merkezi, Mentörlük buluşmalarına ara vermiyor.

Uludağ Üniversitesi İİBF’ yer alan ve Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Topluluğu (URTET) ile ortak faaliyet yürüten Rekabet Merkezi’nin konuğu Evinoks A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı N. Coşkun İrfan idi.

Sosyal medyada yer alan tanıtımlardaki başvuru adımlarını takip eden ve çekilen kura sonucu Mentörlük toplantılarına katılmaya hak kazanan öğrencilerle bir araya gelen N. Coşkun İrfan, son dönemde yetişen gençlerin, gelişen teknoloji dolayısıyla çok şanslı olduklarını dile getirdi.

Kendisinin 1970’li yıllarda çok zor şartlarda üniversite okuduğunu, teknolojiden yoksun o dönemde okumanın, üniversiteye gitmenin, öğrenim görmenin, siyasi nedenlerin de etkisiyle güçlüklerini anlattı.

“Çok çalışarak bu vatana borcunuzu ödemelisiniz”

Eğitimin önemini vurgulayan İrfan: “Günümüz Türkiye’sinde eğitim şartları devamlı değişiyor. Fakat bu değişimi yakalayabilmek için teknolojiyi kullanmalısınız. Bilgisayar, internet artık hayatın vazgeçilmezi. Okuyun, öğrenin, uygulayın. Bir yabancı dil bilmenizin size tabi ki katkısı olur ama artık iki dil, üç dil bilmek gerekiyor. Öğrendiğiniz dillerin ülkesindeki beden dilini de, kültürünü de, inancını da bilmeniz çok önemli. Atamızın kurduğu Cumhuriyet size emanet. Çalışkanlığımızla, üretimimizle vatanımıza borcunuzu ödeyebilirsiniz.” Dedi.

“Sanatsız yaratıcılık olamaz.”

N. Coşkun İrfan sözlerinde sanata da yer vererek; “Okul hayatımızda, iş hayatımızda sosyal faaliyetlere, sanatsal alanlara da özgüvenimizin gelişmesi açısından yer vermek gerekiyor. Mesela ben üniversitede hem okudum, hem harçlığımı çıkarmak için batı müziği ile ilgilendim. Basgitar çaldım. Grubumuzla harçlığımızı çıkardık. Sanatla ilgilenmek sizleri geliştirir, özgüveninizi, iletişiminizi, yaratıcılığınızı artırır, sizi geliştirir. İleride seçeceğiniz meslek ne olursa olsun, mutlaka sosyal faaliyetlere, sanatsal faaliyetlere de hayatınızda yer verin.” Dedi.

Uludağ Üniversitesi’nin kurulmasında da rol aldığını belirten N. Coşkun İrfan, üç sene mühendis olarak laboratuvarda görev almış. 1980 yılında İnoksan’ı ortağı ile birlikte kurmuşlar. 33 yıl Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği yapmış. Sonrasında çok fazla SİAD’larda gerek başkan gerek başkan yardımcılıkları ile görev yapmış. Bu arada cesur ve aydın adında kitap yazmış.

“Marka olmanın temelinde ürün yatar.”

Uluslararası Patent Birliğinin de kurucuları arasında olduğunu ve patentin çok önemli konu olduğunu vurgulayan İrfan; “bir sanayi veya ticari bir buluşun imal ve satış hakkının belli bir süre içinde, bir şahsa veya firmaya ait olduğunu mutlaka göstermek gerekir. Bu da patent ile olur. Çalışın, araştırın, üretin, patent alın. Bireysel pek çok firmanın çöküş sebebi ve ayrıca milli gelire ciddi hasarlar verebilecek bir konudur patent. Günümüzde Türkiye patentte 12. Sıralarda. 2009 yıllarında Türkiye’de hiçbir üniversite de Prof. Dr. akademisyen de patent yoktu.” Dedi.

Sözlerini “benim temelim; okumak, çalışmak, araştırmak, sanat ve özgüvendir. Önemli olan yoklukları imkana çevirmektir.” diyerek gençlerle olmaktan mutlu olduğunu dile getirdi.

Rekabet.Net

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir