Perşembe , 21 Kasım 2024
Anasayfa / Etkinliklerimiz / Eğitim Seminerleri / Rekabet Hukuku Eğitim Seminerleri – 2017

Rekabet Hukuku Eğitim Seminerleri – 2017

   URTEB EĞİTİM PROGRAMI – BURSA

 

 

URTEB ve Rekabet Kurumu’ndan

Rekabet Hukuku seminerleri

 

URTEB ve Rekabet Kurumu işbirliğinde düzenlenen ‘Rekabet Hukuku’ seminerleri kapsamında Rekabet Kurumu uzmanları tarafından önemli bilgiler paylaşıldı.

 

Uluslararası Rekabet ve Teknoloji Birliği’nin (URTEB), Rekabet Kurumu işbirliği ile gerçekleştirdiği ‘Rekabet Hukuku’ eğitim seminerleri başladı. 12-13 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen eğitim seminerlerinde, Rekabet Kurumu uzmanları tarafından Rekabet Hukuku konusunda önemli bilgiler paylaşıldı. Bursa OSB Meşelipark Sosyal Tesisleri toplantı salonunda yapılan seminerlere URTEB Genel Başkanı Ahmet Özenalp, Rekabet Kurumu’ndan uzmanlar Ebru İnce ve İbrahim Hilmi Koçak, URTEB üyesi şirketlerin temsilcileri ve Uludağ Üniversitesi Uluslararası Rekabet ve Teknoloji üniversite öğrencileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan URTEB Genel Başkanı Ahmet Özenalp, ilkini 2017 yılında düzenlendikleri eğitim seminerlerinin, Rekabet Kurumu ile işbirlikleri çerçevesinde düzenlenmeye devam edileceğini söyledi. Özenalp, “Rekabet hukuku konusunda bizleri bilgilendirecek, son gelişmeleri paylaşacak olan Rekabet Kurumu uzmanlarımıza şimdiden çok teşekkür ediyorum. Bakanlar Kurulu kararıyla 2002 yılında kurulan URTEB, Türkiye’de bu alanda kurulmuş tek birlik. Rekabet bilgilendirmeleri ve rekabetle ilgili çalışmalar konusunda iş dünyası başta olmak üzere tüm kamuoyunu bilgilendirici çalışmalar yürütüyoruz. Temel amacımız bu. Bugün dünyada rekabet savaşları yaşanıyor. Bu savaşı kazanmak için de rekabet hukukunu mutlaka çok iyi bilmek zorundayız. Rekabet etmenin tüm inceliklerini öğrenmek zorundayız” dedi.

TEMEL YASAKLAMALAR…

Eğitim seminerinde ‘Rekabet Hukuku, Rekabet Kurumu ve Temel Çerçeve’ başlıklı bir sunum yapan rekabet uzmanı Ebru Koçak da şunları söyledi: “Rekabet Kurumu olarak biz rekabet bilincinin toplumun tüm kesimlerine yaygınlaşmasını hedefliyoruz. Rekabet savunuculuğu faaliyetmiz de bu incelemelerimizin yanı sıra çok önemli bir fonksiyon. Buradaki eğitimin temel amacı da esasen bu. Buradaki katılımcıların rekabet hukukunu temel çerçevede olarak da olsa bilmelerini önemsiyoruz. Biz mevzuat olarak AB’yi de Amerika’daki rekabet uygulamalarını da yakinen takip ediyoruz. Rekabet hukuku kapsamında temel yasaklamalar 4, 6 ve 7. maddelerde düzenleniyor, 4054 sayılı kanunun. Bunlar bir şekilde serbest piyasa ekonomisinin işleyişini sağlamaya yönelik piyasalarda rekabetin tesis edilmesi, böylelikle firma davranışlarına bağlı geçici piyasa aksaklığı olarak adlandırılan aksaklıların önüne geçilmeye yönelik kurallar. Yasal dayanağımız da bizim Anayasa’nın 167. maddesi. Devlete verilen o görevi biz, piyasalarda tekelleşmeyi ve kartelleşmeyi önleme görevi Rekabet Kurumu görevi eli ile yürütülüyor. Bizim piyasalarda yaptığımız incelemeler 3 temel madde üzerine gerçekleşiyor. Teşebbüsler arası rekabeti sınırlayıcı anlaşmalar bunun en barzi örneğidir, kartellerdir. Yine dikey anlaşmaları da biz tedarik zincirinin farklı kademelerindeki teşebbüsler arasındaki anlaşmaları da 4. madde kapsamında ele alabiliyoruz. 6.madde ise hakim durumdaki bir teşebbüsün hakim durumu kötüye kullanacak, yani rakiplerini dışlayacak şekilde kullanıyor olması ki bunu da yasaklıyoruz. Rekabeti önemli ölçüde sınırlayacak birleşim ve devralmalara müdehale ediyoruz. Böylelikle rekabetin tesisi ve korunmasını amaçlıyoruz.”

REKABET UYUM PROGRAMI

Seminerde, Rekabet Uyum Programı’nı anlatan rekabet uzmanı İbrahim Hilmi Koçak da, teşebbüslerin rekabeti engellenmeden önce, kısıtlanmadan önce nasıl hareket etmeleri gerektiği, ne gibi önlemler ve tedbirler almaları gerektiğine ilişkinaçıklamalarda bulundu. Koçak, “Rekabet Kanunu ve Rekabet Kurumu neler yapılırsa ihlal edilir, nasıl ihlal edilmez, kabaca bir yap-yapma kontrol listelerini teşebbüslerin hazırlaması ve bunu tüm çalışanlarına, organinzasyonuna duyurması, gerekirse eğitimler düzenlemesi büyük önem taşıyor. Kurumumuzda rekabet savunuculuğu kapsamında sektörde yer alan sivil toplum kuruluşlarıyla, üniversitelerle, odalarla, borsalarla bir araya gelerek hem kanunu hem de kurumu tanıtan faaliyetleri yürütüyor. Aynı zamanda KOBİ’lerle de bir araya geliyoruz. Ve toplumun tüm kesimlerine kapsayıcı bir şekilde ulaştığımızı umut ediyoruz. Rekabet ihlallerinin de bu anlamda daha da azalacağını umut ediyoruz” diye konuştu.

13 Nisan tarihinde yapılan eğitim seminerinin ikinci ayağında da, hakim durumun kötüye kullanılması, birleşme ve devralmaların kontrolü ve rekabet incelemelerinde kullanılan yetkiler ve prosedür kuralları konularında da sunumlar gerçekleştirildi.

 

 

I.MODÜL

 

 

10.00 – 10.30

Rekabet Kurallarının Tarihsel Gelişimi

Rekabet Hukukuna Giriş – Kapsam

Rekabet Hukukunda Temel Kavramlar

Zeynep ŞENGÖREN

Rekabet Uzmanı

 

Yalçıner YALÇIN

Rekabet Uzmanı

 

10.30 – 11.20

4054 Sayılı Kanun’un 4. Maddesi:

Kartel, Yatay Anlaşma – Dikey Anlaşma, Muafiyet

11.20 – 11.40 Kahve Arası  
11.40 – 12.10 Ege Bölgesi ve Akdeniz Çimento Soruşturma Kararları

 

12.10 – 12.40 Banka Soruşturma Kararı

 

12.40 – 13.00 Soru – Cevap Değerlendirme

 

 

  

 

 

 

  1. MODÜL
28 Nisan 2017
Saat Konu Eğitmen
09.15 – 10.20 4054 Sayılı Kanun’un 6. Maddesi:

Hakim Durumun Kötüye Kullanılması – Örnek Kötüye Kullanma Halleri

 

Cemal Ökmen YÜCEL

Rekabet Uzmanı

 

Recep GÜNDÜZ

Rekabet Uzmanı

 

Ebru İNCE

Rekabet Uzmanı

10.20 – 10.40 Kahve Arası  
10.40 – 11.10 HTM Perakende Sektör Raporu: Hakim Durumun Kötüye Kullanılması Bağlamında Değerlendirme
11.10 – 11.40

 

Dow Soruşturma Kararı
11.40 – 12.10 THY Soruşturma Kararı
12.10 – 12.30 Soru – Cevap Değerlendirme

 

 

  1. MODÜL
25 Mayıs 2017
Saat Konu Eğitmen
10.00 – 10.50 4054 Sayılı Kanun’un 7. Maddesi:

Birleşme ve Devralma İşlemleri

 

Remzi Özge ARITÜRK

Rekabet Başuzmanı

 

Didem ULUÇ

Rekabet Uzmanı

 

Yalçıner YALÇIN

Rekabet Uzmanı

10.50 – 11.10 Kahve Arası  
11.10 – 11.40 AFM – Mars Devralma Kararı
11.40 – 12.10 Anadolu Grubu – Migros Devralma Kararı
12.10 – 12.40 4054 Sayılı Kanun’un 14-15-16-17. Maddeleri ve Ceza Tebliği Uygulaması
12.40 – 13.00 Soru – Cevap Değerlendirme

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir