Perşembe , 10 Ekim 2024
Anasayfa / Urteb Haberleri / URTEB D.K Üyesi Karasarlıoğlu’na AB Projesi Ödülü

URTEB D.K Üyesi Karasarlıoğlu’na AB Projesi Ödülü

Avrupa Birliği tarafından düzenlenen Horizon Ufuk (2020) kapsamında, başarılı projeler yapanlara ödülleri verildi. Bu kapsamda Bursa’dan Floteks Plastik A.Ş Ar-Ge Koordinatörü / URTEB Danışma Kurulu Üyesi Tuğrul Karasarlıoğlu “Leak Free” projesiyle ödülün sahibi oldu.

URTEB D.K Üyesi Karasarlıoğlu’na AB Projesi Ödülü

Avrupa Birliği’nin araştırma ve yenilik için temel finansman programları arasında yer alan ve 2014-2020 yılları arasını kapsayan Horizon 2020 (Ufuk 2020) programı için ödül töreni düzenlendi. Bütçesi 80 Milyar Avro olan Ufuk 2020 kapsamında, bin 349 Türk yürütücünün dahil olduğu 948 farklı proje, AB’den yaklaşık 300 milyon avro fon almayı başardı.

“Leak Free” projesine ödül

Törende, Türkiye’den bu projeye katılan 30 firma/üniversiteye ödül verildi. Projeye katılan Floteks Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş Ar-ge Koordinatörü / URTEB Danışma Kurulu Üyesi Tuğrul Karasarlıoğlu da Floteks adına ödüle layık görüldü.

“Leak Free” projesiyle programa dahil olan URTEB Danışma Kurulu Üyesi Karasarlıoğlu ile projeleri hakkında konuştuk. Projeyle ilgili bilgi veren Karasarlıoğlu şunları söyledi; “LeakFree projesi bir KOBİ aracı projesi olup, tek yararlanıcı Floteks firması olmuştur. Bu projede imal ettiğimiz yakıt tanklarının Sızıntı Tespiti için Akustik Emisyon teknolojisini kullanarak pek çok yakıt tankı üreten firmanın yararlanabileceği bir Inovatif Kalite Kontrol sistemi meydana getirdik”. Bu projenin yanı sıra Floteks, yapmış olduğu diğer 4 proje ile birlikte Türkiye’de KOBİ’ler arasında en fazla hibe alanlar sıralamasında da dereceye girdi.

Sırada Horizon Europa Var

Horizon 2020 projesinin devamı olan ve 95,5 milyar Euro’luk bir bütçeye sahip Horizon Europe ise 2021-2027 yılları arasını kapsayacak. Şimdiye kadarki en yüksek çok yıllı araştırma bütçesine sahip olan program, önceki bütçe çerçevesine kıyasla %30’luk bir artışı temsil edecek.

Horizon Europe’un küresel zorlukları ve Avrupa endüstriyel rekabet gücünü ele alacak olan ikinci sütununda yer alan öncelikli alanlar arasında yer alan gıda, biyo ekonomi, doğal kaynaklar, tarım ve çevre alanındaki projelere sadece 2022-2023 yıllarını kapsayan dönemde toplam 8,95 milyar Avro finansman sağlanacak.

Türk katılımcılara çağrı

Avrupa Birliği projelerine dahil olmaları için Türk katılımcılara için çağrı yapan Karasarlıoğlu, yeni program hakkında bilgi verirken, dikkat edilecekler konusunda da uyarılarda bulundu; “Ufuk Avrupa programı çağrıları özellikle Yeşil Avrupa, karbonsuz bir gelecek ve yenilenebilir enerji kaynaklarına önem vermektedir. Gerek karayolu taşımacılığında gerekse deniz ve hava araçlarında geleceğin önemli yakıtlarından birisi olarak karbon emisyonu yapmayan hidrojen öne çıkmaktadır. Fakat şunu da özellikle belirtmek isterim ki, Ufuk Avrupa teknolojik beklenti olarak Ufuk 2020’nin üzerindedir ve bu çağrılara proje hazırlayan firmaların inovatif yönü ağırlıklı olan ve ticarileşme potansiyeline sahip projeler hazırlamalarını öneririm. Bu kapsamda gerek Türkiye’de TÜBİTAK’ın düzenlediği Brokerage Event’ler (Ortak bulma toplantıları) ile gerekse özellikle Brüksel’de düzenlenen bu tip faaliyetlere katılarak çok ortaklı proje hazırlamalarını veya katılmalarını önermekteyim. Firmamız 2 projede koordinatörlük görevi üstlenmiştir ve bu sayede AB projelerinde çok tecrübe kazanmıştır. Gerek AB gerekse TÜBİTAK projeleri Türkiye’de teknolojimizin gelişmesine büyük yarar sağlamaktadır.”

Ödül alanların tam listesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;

https://ufukavrupa.org.tr/sites/default/files/2022-03/ufuk2020-program-odulleri_v2.pdf

Rekabet.net

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir