Cumartesi , 7 Eylül 2024
Anasayfa / Rekabet Merkezi Faaliyetler / Üniversite-Sanayi iş birliğinde örnek adımlar (7) Barış Mert ile mentörlük buluşması

Üniversite-Sanayi iş birliğinde örnek adımlar (7) Barış Mert ile mentörlük buluşması

Çalışmalarına ara vermeden devam eden URTEB Rekabet Merkezi, mentörlük buluşmalarına Korteks Genel Müdürü Barış Mert’i konuk etti.

Avrupa’nın en büyük entegre ve inovatif polyester iplik üreticisi Korteks’in çiçeği burnunda Genel Müdürü Barış Mert, Rekabet Merkezi’nin konuğu oldu.

Barış Mert, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi mezunu olup, aynı zamanda işletme yüksek lisans derecesine sahiptir. 2000 yılından bu güne Korteks bünyesinde sırasıyla İşletme Mühendisi, Üretim Şefi, Pazar Geliştirme Müdürü olarak çalışan Barış Mert, 01 Şubat 2019 tarihinde Genel Müdür olarak görevine devam ediyor.

Öğrencilere hayatıyla ilgili bilgiler vererek sohbete başlayan Mert; “Eskiden aktif iş yoktu. Genelde herkes bir işim olsun da çalışayım, düşüncesindeydi. Ben zor bir askerlik dönemi geçirdim. Babam askerdi, çok disiplinli ve idealist birisiydi. Ne askerlik sınavında ne de Hava Harp Okulu sınavlarında bana hiç arka çıkmadı. İyi de yaptı. Hava harp okulu sınavında direkten döndüm. Yaklaşık 5500 kişinin başvuru yaptığı sınavda, son 350 kişiye kaldım. 280 kişisi kazanabilecekti. Onunda son safhasında sağlık sorunumdan dolayı giremedim. Askerlikten sonra dil eğitimi için yurtdışına çıktım. Yurda döndüğümde işe aramaya başladım.” Diyerek işe başlama hikayesini anlatmaya devam etti.

“İşi mutfağında öğrenin”

“Bir gazete ilanında Korteks’in ilanını gördüm ve başvurdum. Bu arada Bursalı değilim, tanıdığım da yoktu. Bunu özellikle söylemek istiyorum çünkü illa bir yerlerde birilerinin olması gerekmez. Kesinlikle böyle düşünmeyin. Sonra Korteks AŞ’den aradılar, görüşmeye çağırdılar ve üretim bölümünde göreve başladım. İşe başladığımda üretim konusunda hiçbir bilgim yoktu. Ama azimle, çalışmayla, vardiyalarda çalışarak işi mutfağında öğrendim. Gece gündüz çok yoğun bir tempoda çalıştım. Cumartesi yok, Pazar yok, bayram tatili yok.

“İş yerinde ilk fark edilme önemlidir.”

11 sene üretim departmanından üretim sorulusu olarak çalıştıktan sonra “bana, artık mutfaktan çık, seni teknik pazarlamaya kaydıralım” dediler, diyen Barış Mert, Tamam dedikten sonra Pazar geliştirme bölümünde müdürlük yaptığını, hemen ardından Satış sonrası teknik hizmetler müdürü olduğu belirtti. Öğrencilere tavsiye olarak “iş yerinde ilk fark edilme çok önemlidir. Kendinizi gösterin, kendinizi ön planda tutun, çok çalışın, gerekirse her işi yapın.” Dedi.

“Dünyada ISO/TS 16949 alan tek firmayız”

Sonrasında otomotiv projelerinde görev almaya başladığını anlatan Mert, “2008-2009 dan sonra aktif olarak start aldık. Kortekste yapılan iplikler Audi’lerdeki bütün serilerde tavan kumaşı olarak, BMV’lerde 1, 3 ve7 serilerinde ve Volkswagen Golf’te kullanılıyor. Bunların yanında Honda, Toyota, Fiat, Reno onlarda zaten koltuk döşemesine kadar kullanılıyor.  ISO 9001 mantığında farklı bir standarda bağlı çalışılıyor. 16949 TS diye bir belge var. Alması ve uygulaması gerçekten çok zor. Kalzemler, proses verimlilikleri… Bunların hepsi ölçülüyor ve büyük firmalarda çok zor adapte ediliyor. Polimerden son ipliğe kadar Dünyada bu belgeyi alan tek firmayız.” Diyerek devam etti.

Tüm bu görevlerden sonra planlama, kalite kontrol ve genel müdür yardımcılığı yaptığını dile getirdi.

Korteks bünyesinde çalışmadığı bölümler, satın alma, insan kaynakları ve muhasebe departmanları imiş. En son teknik pazarlamada da görev aldıktan sonra, bu senenin başından itibaren de Genel Müdürlük görevine atandığını belirtti.

“Dünyadaki bilginin sadece %1’i Türkçe”

Öğrencilerle samimi bir havadan devam eden sohbette güncel bilgiler ve tavsiyeler veren Barış Mert sözlerine şöyle devam etti; “Dünyadaki bilginin sadece %1’i Türkçe. % 99’luk kısmını bilmediğiniz zaman sadece %1’lik kısmını öğrenmiş oluyorsunuz. Bu yüzden ne olursa olsun, mezun olmadan önce yabancı dil işini bitirin. Ama tam anlamıyla bitirin. Gerekirse kolunuzdaki bileğinizi satın. En önemli yatırım, kişiye olan yatırımdır. Kendinize olan yatırımdır. Bunun farkını bir şekilde alacaksınız. İş hayatına başladığınızda sebat etmelisiniz. Söylenenleri kafaya takmamalısınız. Her gün işinizi nasıl bir adım daha ileri taşıyabileceğinize yönelik çalışmalar, araştırmalar yapmalısınız. Tabi tüm bunların yanında kendinize de zaman ayırın. Mesela bol bol seyahat edin. Neden para kazanıyoruz? Para kazanmadığımız zaman diliminde rahat etmek için… Neden çalışıyoruz? O da tam tersi. Bu ikilemin dengesini iyi kurun. Bol bol kitap okuyun, araştırmalar yapın, gündemi ve teknolojiyi takip edin.”

“Hayattan ne beklediğinizi bilmelisiniz”

Korteks sizin için neden vazgeçilmezdi diye soran bir öğrenciye cevaben; “Çok emek verdim. Dediğim gibi sıfırdan başladım. Adım adım ilerledim. Bir yerden sonra ailen gibi hissetmeye başlıyorsun. Gerçi yapılan bir araştırmaya göre bir kişi 10 yıldan uzun bir süre aynı iş yerinde çalışmamalıymış, böyle duygusal hislere kapılmaması için… Neyse, Korteks’te çalıştığım süre boyunca çok yerden iş teklifi aldım. Korteks’ten aldığım ücretin üzerinde gelen teklifler de oldu ama kanaat etmeyi bildiğimi düşünüyorum. Bu kadar emek vermişken başka bir yer düşünmedim açıkçası.”

“Geleceğe yönelik fikirlerimiz”

Benim genel müdür olacağım yaklaşık 1 yıl önceden belliydi. Ama ben o zamanlar Endüstri 4.0 projelerine ağırlık vermiştim. Bununla ilgili Almanya’da ciddi çalışmalarda bulundum. Şu anda Korteks’te o sistemin alt yapısını neredeyse kurduk. Korteks’in şöyle bir üstünlüğü var. Biz kendi yazılımlarımızı hep inhouse yapıyoruz. Yani firma bünyemizde, kendi ekibimizle çalışıyoruz. Dışarıdan destek almıyoruz. Sadece SAP gibi bakım hizmeti alıyoruz. Diğer tüm programları veya onlara kolay erişebileceğimiz programları kendi içimizde yazıyoruz. Endüstri 4.0 kapsamında da bu projelerin alt yapısını oluşturduk. Almanya’dan da destek aldık. Kendi çalışanlarımızda dahil oldu.

Ne yapıyoruz? İçeride çok büyük makine sayısı var. Poy’da yaklaşık 5 bin tane iplik aynı anda sarıyor. Diğer tarafta 35 bin – 40 bin iplik aynı anda sarıyor. Normalde hata olan pozisyonda arkadaşlar, hata olan bilgisayarı kontrol ediyorlar, hata nerede varmış bakıyorlar, yazıyorlar, gidip buluyorlar, ayırıyorlar gibi konvansiyonel bir metot var ve hala uygulanıyor. Ama biz bunu şu anda önümüzdeki dönemde geçeceğiz. Son aşamaya geldik. Nasıl yapacağız? Bir kere kendi grup firmamız Vestel ile görüştük. Bir ara yüz programı yazılarak, sağır telefon üretilmesini istedik. Google, WhatsApp gibi programlara girilmeyen ama WİFİ kullanabilen tablet. Oradaki hatalı pozisyon, makinedeki operatörün cihazına gelecek. Buna çağrı cihazı, toplayıcı cihazı da diyebilirsiniz. Buradan anında gidip makineye değil, hatalı pozisyona gidip, önlem alınacak. Hata ikinciye tekrarlanıyorsa teknisyenine, üçüncüye tekrarlanıyorsa bölüm müdürüne gidecek. Eğer hata ham madde kaynaklıysa bir önceki prosesin teknisyenine ya da bölüm müdürüne gidecek. Biz bununla ilgili en az 2 – 3 konferansa gittik. Amsterdam’daki bir konferansta biz bu projemizi sunduk ve ödül aldık. Şu an eylül ayında Avustralya’da bir konferans var. Anlatılacak önemli projelerin basında seçildi.  Bu hayata geçirilecek. Bu zaten olmazsa olmaz. Böyle bir çağda bunu yapmak zorundayız.

Bir diğer konu ise bir korteks daha neden olmasın? Türkiye’de hala bir iplik ihtiyacı var. Tüketim var. Bu tüketimin büyük bir kısmı yurtdışından, Çin’den geliyor. Devlet buna bir takım dampingler, korumalar getirdi. Korumaların devamı gelir ise, bir korteks daha neden olmasın. Ütopik ama olmaz değil.

Zorlu Holding’in çok çeşitli projeleri var. Mesela çalışanlar diyecekler ki “bizim bir fikrimiz var.” Eğer bu fikir üniversitelerdeki jürilere beğendirilirse ve yatırıma değer görülürse, Zorlu Holding diyecek ki “%25 hissedarın benim, %75 senin. Kur şirketini, hayata geçir.” Amerika bunu şu an %50 ile yapıyor.”

Bol soru ve cevapla sonuna gelinen sohbetten, hem öğrenciler hem Barış Mert Bey çok memnun kaldıklarını belirtirken Barış Mert, çok verimli bir toplantı olduğunu, öğrencilerle bir araya gelmekten, onlarla sohbet etmekten büyük keyif aldığını dile getirdi.

Rekabet.net

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir